zaterdag 7 maart 2020

I.M. Ing. Gijsbert Slingerland (1929-2020)

Gijs (links) krijgt de gouden SGAV insigne door de toenmalige voorzitter Willem Vermeer opgespeld.

Ons oud-bestuurslid en redacteur Gijs Slingerland is woensdag j.l. op bijna 91-jarige leeftijd in zijn woonplaats Eindhoven overleden.
Na zijn pensionering bij Philips kreeg hij de tijd om te spitten in zijn familiegeschiedenis. En zeker omdat zijn moeders meisjesnaam Vermeer luidde, was Gijs al vóór de oprichting van de SGAV op zoek naar de wortels van haar familie.
In november 1996 was hij één van de deelnemers aan de vergadering waarin door meerdere Vermeerspeurders, onder leiding van Sietse Vermeer, werd besloten de krachten te bundelen in een stichting.
Sinds de oprichting van de SGAV in januari 1997 heeft Gijs elf jaar in het bestuur van onze stichting gezeten. In die jaren verzorgde hij mede de inhoud van ons tijdschrift Alweer een Vermeer en samen met zijn nicht (oomzegger) Heike Slingerland werd het blad opgemaakt.
Tegelijkertijd deed Gijs onderzoek in de archieven van Noord-Brabant in Den Bosch en Tilburg, voor hem makkelijk te bereiken vanuit Eindhoven. Met enige regelmaat ging hij daarnaast op onderzoek in het Nationaal Archief in Den Haag en het Groene Hartarchief in Gouda. Zijn moeders familie kwam namelijk uit Hekendorp en Moordrecht.
De waarschijnlijk duizenden uren in de archieven waren wel besteed. Ze zijn de basis van alle gegevens van de diverse families Vermeer in Brabant en in de omgeving van Gouda die de SGAV beheert.

Aan het eind van 2007 heeft hij om gezondheidsredenen het redacteurschap en bestuurslidmaatschap moeten beëindigen. Voor al zijn enthousiaste en grenzeloze inzet voor de SGAV is Gijs in 2009 als lid van verdienste onderscheiden met onze gouden insigne.

Op de rouwkaart staat treffend geschreven ‘Na een rijk en veelzijdig leven, waarin hij er altijd voor iedereen was …’ Dat kan ik beamen. Hij was altijd even hartelijk en wilde graag helpen. Ondergetekende leerde van hem de eerste kneepjes van het redactiewerk. Later nam ik het van hem over. Sindsdien belde hij na het verschijnen van een nieuwe Alweer een Vermeer steevast op om mij te complimenteren. Het is moeilijk te geloven dat die telefoontjes nu definitief verleden tijd zijn.

Namens het bestuur van de SGAV wens ik zijn zoons, kleinkinderen, nicht Heike en verdere familie veel sterkte met dit verlies.

Rendert Vermeer
voorzitter SGAV

1 opmerking:

  1. Dankjewel voor het mooie tribuut, Gijs zou het erg waarderen, dat weet ik zeker!
    Hartelijke groeten, Heike Slingerland

    BeantwoordenVerwijderen